Culinaire activiteit Jori Morin 

Afgelopen weekend de jaarlijkse culinaire activiteit van Jori Morin gehad. Tevens een jubileum activiteit, want de club bestaat 25 jaar. Uitsteken georganiseerd door de commissie leden Ko en Tom.

Het weekend hebben we doorgebracht in Zeltingen-Rachtig gaan aan de Moezel in hotel Altes Schulhaus. Zeltingen is omringt met wijn gebieden, het stikt dan ook moet wijnhuizen en winzers.

Hier hebben we dan ook grondig gebruik van gemaakt. Na aankomst zijn we begonnen en een bezoek aan een winzerPaul Schömann-Finck, de eerste BIO wijnboer in dit gebied.06 IMG 20151017 15342 Een echte wijnboer die met passie verteld over zijn beroep. Het is frappant hoeveel handarbeid steekt in het verwerken van de druiven tot een lekkere Riesling. Hierna is het natuurlijk proeven in een oude boerenkamer met een gloeiend hete hout kachel en een tafel vol met kaas, worst, paté en noten. Tijdens het proven kregen we nog twee grote ‘zwiebelkuchen’ van de vrouw des huizes, de ‘zwiebelkuchen’ een engeltje op je tong. Na het legen van menig fles wijn was de eerste pret voorbij en werden we met de taxi naar Traben-Trarbach gebracht.

Hier werken we opgewacht door een gids die on Die “Traben-Trarbacher Unterwelt” liet zien. Een mooie rondleiding met kaarslicht door eeuwen oude gewelfde wijnkelders. Je waant je in de middeleeuwen. Enkele kelders zijn nog in gebruik en je kunt er de wijn ruiken. Natuurlijk word ook deze activiteit afgesloten met een wijn proeverij bij Richard Böcking.

 

Met de taxi terug naar Zeltingen, even verfrissen en dan de volgende activiteit. Een 7 gangen menu met een wijn arrangement van 12 wijnen in het restaurant Zeltinger Hof. Dat was genieten met 9 leden van Jori Morin, en hoe later de avond hoe rumoeriger de gasten werden. Excellente wijnen van de streek natuurlijk met grote verrassingen. Zo kregen we een Riesling te proeven ui 1972, 43 jaar oud en zeker drinkbaar. Niet te vergelijken met een recente riesling, leek meer op een medium sherry, maar wel lekker. Andere wijnen waren aangepast aan het menu, een culinair hoogstandje, en als je in de buurt bent? Zeker een aanrader.

Op de terugweg naar het hotel hebben we nog even een kroeg bezocht in Zeltingen. Zeer typisch, lijkt een kantine met TL verlichting en blauw van de sigaretten rook (zijn we in Nederland niet meer gewend).

Moe en oogjes toe…

Dag twee starten we met een stevig ontbijt in het hotel, en daarna de wandelschoenen aan. Bij lekker weer de berg op de wijnvelden in. Interessant detail is dat het moezel dal bij Zeltingen overspannen word een gigantisch brug in aanbouw. Dit ziet er indrukwekkend uit, verfraaid de omgeving echter niet.

Dan op naar Klosterbrauerei Machern voor de afwisseling een bier proeverij van eigen gemaakt klooster bier. Oordeel: geef mij maar een “Brand-je”. Nog even een hapje eten en dan op de boot naar Bernkastel-Kues..

Bernkastel is een leuk stadje met een leuke mark en veel vakwerkhuisjes die rijkelijk gedecoreerd/versiert zijn. Even rondslenteren en dan nog even een wijntje voor de ‘niet’ chauffeurs  in ieder geval, Ko, Peter en ik moeten de ‘bende’ weer naar huis brengen.

In Heerlen aangekomen wordt het geheel wordt afgesloten in een chinees restaurant voor de afwisseling, overigens ook lekker.

Een geslaagd weekend met de mannen van Jori Morin.

Foto's