Hoofdgerecht Beef Wellington met aardappelgratin en gewokte groente (Maart 2007)
(15 personen)
• 15 tournedos
• 4 uien, fijn snipperen
• 1 kg champignons
• 4 teentjes knoflook,fijn snipperen
• 4 eidooiers
• 15 plakjes bladerdeeg
• Boter, peper en zout
• 2 dl. Cognac
• 4 dl room
• 4 eetlepels bloem
Bereiding
Het mengsel van ui, champignons en knoflook met boter bakken tot het lichtbruin is. Voeg de cognac erbij en de room. Laat dit inkoken tot het een dikke massa is en breng op smaak met peper en zout. Strooi de bloem over het mengsel en roer er doorheen. Laat het geheel in 5 minuten heel zacht gaar worden. Laat het mengsel vervolgens afkoelen tot het koud is.
Bak de tournedos kort tot ze dichtgeschoeid zijn. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.
Neem een plakje bladerdeeg met daarop in het midden een eetlepel van het champignonmengsel, leg de tournedos er bovenop en vouw het plakje bladerdeeg met de punten naar elkaar toe dicht. Plak dit vast met een beetje water zodat het pakje goed dicht is. Draai vervolgens het pakje om en leg het op vetvrij papier. Het gehele pakje insmeren met eigeel.
In de koeling leggen tot het afgebakken wordt.
Bak het pakje af in een voorverwarmde oven. Eerst op 220 graden (5 minuten) daarna ongeveer 15 minuten op 180 graden.
Roergebakken groente
Ingrediënten
• 24 lente-uitjes
• 750 gr champignons
• 3 rode paprika’s
• 3 groene paprika’s
• 6 knoflookteentjes
• 8 tomaten
• 500 gr Taugé
• 3 courgettes
• Peper, zout en sesamolie
Bereiding
Alle ingrediënten in kleine stukjes snijden en 5 minuten roerbakken (taugé als laatste toevoegen). Peper, zout en sesamolie naar smaak toevoegen.
Aardappelgratin
Ingrediënten
• 24 aardappelen (geschild)
• 6 uien (gesnipperd)
• 60 cl room
• 450 gram gemalen kaas
• peper en zout
• nootmuskaat
Bereidingswijze
Snij de aardappelen in schijfjes en kook ze gedurende 10 minuutjes. Schik de aardappelschijfjes in een vuurvaste schaal. Doe er de uiensnippers en de room bij. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Dek het geheel af met de gemalen kaas. Bak de schotel gedurende 30 minuutjes in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Opmaak bord
Verdeel de gewokte groente over het bord en leg de beef wellington er boven op. Serveer de aardappelgratin in aparte schaaltjes.